Kárpát Gyöngye

Egyedi ásvány- és gyöngyékszerek

Nemesopál szemcsés lánc

Ásvány: Opálok
Cikkszám:
CK-5718

Ár: 18 990 Ft

Készlet: 9 db.

Gyönyörű, apró nemesopál szemcsés lánc. A különleges szivárvány fényjátékát nem tudtam lefotózni. A szemcsék mérete kb 2-3 mm-es lapos, a lánc hossza kb 46 cm + lánchosszabbító. Az alapanyag (opál) származási helye:  Etiópia

A szerelék nemesacél.

Az ezotériában az opálok a légzésre és légutakra vannak jó hatással, hatnak a félelmekre, a depresszióra, a szorongásokra is. Élénkítik a képzeletet és a kreativitást. Az opál ásvány különleges képződésű üledékes anyag, kovasavas oldatok lassú megszilárdulása és nem kristályos szerkezete jellemzi őket. Mindig tartalmaz szerkezetében vizet, ebből adódóan kényes ásvány : hő hatására elveszíti víztartalmát és repedezetté válik, a hozzáadott ( vízfürdő) víz sem segít rajta. Könnyen tönkremehet még savas és lúgos közegben, a kozmetikumok roncsolják szerkezetét. A vízvesztés természetes folyamat, a tömörebb szerkezetű opálok is tönkremennek hosszú idő után. Ennek az ásványcsoportnak is vannak szegény és gazdag szereplői : a színük, különleges színhatásuk egyes típusokat keresetté tettek. Az opálok "középosztálya" a szép színű opálok, mint a tejopál, a rózsaopál, a mézopál és a kékopál. Ezek közül mivel érdekes a színe, a rózsaszínű opált kedvelik leginkább. A legdrágább opálok miatt régóta gyártanak hozzájuk hasonlító termékeket a nemesfém ékszeripar részére is, de a közönséges üvegutánzatok is jelen vannak opálként a piacon. Az opál megszilárdult kovasavgél. Elnevezése görög közvetítéssel (opaliosz) az óindiai upala (kő, drágakő) szóból származik.

Víztartalma 1 és 21% között változik, leggyakrabban 6-10%; a nemesopál részben rendezett szerkezete miatt a fényt színeire bontja, mely jelenséget opalizálásnak nevezik.

Az opálokat 3 csoportra osztjuk: a csillogó nemesopálokra, a sárgás-vörös tűzopálra és a széles körben elterjedt közönséges opálokra.

Nemesopál:

Ezeknek a drágaköveknek a különlegessége az opalizálás, egy szivárványszerű csillogás, amely aszerint változik, milyen szögből nézzük. Az elektronmikroszkóp mutatja meg az igazi okot 20 000-szeres nagyításnál: kovagél masszába ágyazott apró krisztobalit ásványgolyók idéznek elő fényvisszaverődést.

Az opál érzékeny az ütésre, a savakra és a lúgokra.

Változatai

mézopál – mézsárga színű

nemesopál –lehet fehér vagy fekete színű, keresett drágakő, különböző színek „felvillanása” a kőben

tejopál – opáleszcens, tejfehér színű, áttetsző, gyakran kíséri a nemesopált,

tűzopál – tűzvörös, drágakő, ritkán opalizál, faopál – opállal átitatott fatörzs, melyben a növény szerkezete megörződik, szebb változatai szintén lehetnek drágakő minőségűek,

viaszopál

májopál- barnás

hialit vagy üvegopál – üvegszerű, cseppköves-gömbös kifejlődésű anyag,

hidrofán – vízvesztés folytán, repedezetté, átlátszatlanná vált opál.

borostyánopál

vízopál

főbb lelőhelyek: Ausztrália, Mexikó, USA, Etiópia, Törökország

nyugati csillagjegy:  rák, szűz, nyilas, vízöntő, halak                                                                                                                                               

kínai csillagjegy:  bárány, kakas, patkány, tigris, nyúl                                                                                                                                                  

elem: víz. levegő

Ezeket is ajánljuk

?>