Kárpát Gyöngye

Egyedi ásvány- és gyöngyékszerek

Jade termékek

A jade erős hatással van a hólyag és a vese működésére. 

Már a neve is ( közép-amerikai spanyol időszakból piedra de ijada =ágyékkő) innen származik, mert vesebántalmak ellen használták.

Segít a méreganyagok kiválasztásában és elvezetésében, ezért remekül használható elhízás ellen is. 

A jade erősíti az idegeket. Feszültség és kimerültség esetén élénkítő hatású. Visszaadja belső békénket és nyugalmunkat. 

Tisztító-, védő kő, de egyben a szerencse kövének is tartják. Megszünteti az ingerlékenységet. 

Igen régóta népszerű drágakő, már az ókori Kínában nemzeti drágakőnek ismerték, mind a mai napig tart népszerűsége.

nyugati csillagjegy: bika, rák, mérleg, halak

kínai csillagjegy: kígyó, bárány, kutya, nyúl

elem: föld

 

1863-ban egy francia kutató kimutatta, hogy ezen az immár 7000 éve ismert, szívós kövön két különböző ásványt kell érteni: a nefritet, ami kalcium-magnézium szilikát, és a jadeitet, ami nátrium-alumínium szilikát.  Mivel megkülönböztetése nehéz, ez az oka annak, hogy a jáde szó amolyan összefoglaló fogalomként maradt meg.  A történelem előtti időben a jáde rendkívüli szívóssága miatt a világ minden részén keresett alapanyag volt. A Kolumbusz előtti Közép-Amerikában a jádét többre becsülték az aranynál. A spanyol hódítás következtében a jáde csiszolás fejlett művészete Amerikában egycsapásra megszűnt. Ezzel szemben Kínában sohasem szakadt meg ennek a művészetnek az ápolása. Kínában korábban csak nefritet munkáltak meg, de 150 éve a Burmából behozott jadeitet is használják.

A legfontosabb jadeit lelőhelyek: Burma (Tawmaw mellett), Kína (Kelet-Turkesztán, Tibet, Jünnan), Guatemala, Japán, Mexikó, Kalifornia.

A nefrit szívósabb és gyakoribb, mint a jadeit. lelőhelyei: Kína (Kasgar és Khotan mellett),  Bajkál-tó (orosz jáde) Új-Zéland, Tasmánia, Burma, Brazília, Kanada, Mexikó, Tajvan és Lengyelország.

Találatok rendezése

Partnereink

?>